SE ÎNCARCĂ...

Dolju-n bucate - poză de profil
2017-05-15T11:00:00+03:00 2017

mai 15, 11:00 - 13:00

umblat.ro
adăugat de: umblat.ro admin

Dolju-n bucate

LINK-URI SOCIALE
ÎN Craiova
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj organizeaza luni, 15 mai 2017, evenimentul “Dolju-n bucate” in colaborare cu Universitatea din Craiova, la Casa Universitarilor, intre orele 11:00 – 13:00, cu sprijinul Facultatilor de Litere si Horticultura. Au confirmat participarea cu bucate traditionale localitatile: Barca, Dabuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgita, Grecesti si Forumul de Prietenie Romano - Macedonean din Bailesti. Viata evenimentului vor mai da jocurile si cantecele batranesti. Alaturi de noi si de studenti vor fi membri ai Ansamblurilor folclorice Rozele Calafatului si Hora Desnatuiului (Barca), solistul Liviu Olteanu (masterand al Facultatii de Litere).

Este un bun prilej pentru a stabili o trainica legatura culturala intre comunitatile rurale si o ocazie extraordinara de a pune in valoare bucataria traditionala a judetului Dolj, nascuta din saracia si lipsurile bunilor si strabunilor nostri, dar atat de diversa si de gustoasa, incat isi merita locul in galeria bucatelor care intregesc tabloul culinar traditional romanesc.

Proiectul „Dolju-n bucate” a implicat indeosebi comunitatea locala, cetatenii fiind primii sustinatori ai acestuia. In anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfasurat in holul central al Universitatii din Craiova, alaturi de zeci de studenti voluntari si localnici si de reprezentanti ai institutiilor de cultura sau administrative din Dabuleni, Barca, Giurgita, Calafat, Pielesti.

“Dolju-n bucate” este un proiect initiat in anul 2014, de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, ca o calatorie prin viata satului traditional doljean, ilustrata prin diversitate culinara si povestile protagonistilor care refac tabloul reunirii familiei taranului autentic in jurul mesei, la care fiecare isi spune bucuriile sau necazurile. Proiectul a fost demarat alaturi de localitatea Dabuleni, care a facilitat realizarea unei filmari intr-o bucatarie conservata ca acum acum aproape 100 de ani, cu protagoniste varstnice care au povestit si gatit la vatra. De asemenea, fotografiile facute la acel moment au constituit si prima expozitie “La vatra cu bucate ca-n povesti”. Deja orasul Dabuleni si-a trecut in palmaresul cultural mai multe episoade “Dolju-n bucate”, in care gospodinele au gatit asa cum faceau batranele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe langa casa.

Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunitatii si de asumare a imbunatatirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultura traditionala este comuna Barca. In repetate randuri, atat in Craiova (La Galeriile Cromatic, dar si la Universitatea din Craiova), precum si in comuna, oamenii au putut gusta painea mintita, raci umpluti, salata de vinete cu putin usturoi si telina, muraturi, turta coapta, gogosi si multe alte bucate alese, pregatite cu suflet si pricepere de gospodine din Barca.

Alte importante momente „Dolju-n bucate” s-au organizat in colaborare cu localitatile Pielesti, Calafat, Bailesti, Urzicuta, Ghidici, Maglavit, Desa, Giurgita, Izvoare, precum si cu Asociatia Vlahilor din Bulgaria.

Multumim pentru afis Iulia Tritoiu, de la Facultatea de Inginerie Electrica, si pentru implicare voluntara, cu bucurie, Irina Matei, Raluca Stamatescu, Suican Camelia Mirela, Corina Matei, Banica Maria Camelia!
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj organizeaza luni, 15 mai 2017, evenimentul “Dolju-n bucate” in colaborare cu Universitatea din Craiova, la Casa Universitarilor, intre orele 11:00 – 13:00, cu sprijinul Facultatilor de Litere si Horticultura. Au confirmat participarea cu bucate traditionale localitatile: Barca, Dabuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgita, Grecesti si Forumul de Prietenie Romano - Macedonean din Bailesti. Viata evenimentului vor mai da jocurile si cantecele batranesti. Alaturi de noi si de studenti vor fi membri ai Ansamblurilor folclorice Rozele Calafatului si Hora Desnatuiului (Barca), solistul Liviu Olteanu (masterand al Facultatii de Litere).

Este un bun prilej pentru a stabili o trainica legatura culturala intre comunitatile rurale si o ocazie extraordinara de a pune in valoare bucataria traditionala a judetului Dolj, nascuta din saracia si lipsurile bunilor si strabunilor nostri, dar atat de diversa si de gustoasa, incat isi merita locul in galeria bucatelor care intregesc tabloul culinar traditional romanesc.

Proiectul „Dolju-n bucate” a implicat indeosebi comunitatea locala, cetatenii fiind primii sustinatori ai acestuia. In anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfasurat in holul central al Universitatii din Craiova, alaturi de zeci de studenti voluntari si localnici si de reprezentanti ai institutiilor de cultura sau administrative din Dabuleni, Barca, Giurgita, Calafat, Pielesti.

“Dolju-n bucate” este un proiect initiat in anul 2014, de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, ca o calatorie prin viata satului traditional doljean, ilustrata prin diversitate culinara si povestile protagonistilor care refac tabloul reunirii familiei taranului autentic in jurul mesei, la care fiecare isi spune bucuriile sau necazurile. Proiectul a fost demarat alaturi de localitatea Dabuleni, care a facilitat realizarea unei filmari intr-o bucatarie conservata ca acum acum aproape 100 de ani, cu protagoniste varstnice care au povestit si gatit la vatra. De asemenea, fotografiile facute la acel moment au constituit si prima expozitie “La vatra cu bucate ca-n povesti”. Deja orasul Dabuleni si-a trecut in palmaresul cultural mai multe episoade “Dolju-n bucate”, in care gospodinele au gatit asa cum faceau batranele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe langa casa.

Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunitatii si de asumare a imbunatatirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultura traditionala este comuna Barca. In repetate randuri, atat in Craiova (La Galeriile Cromatic, dar si la Universitatea din Craiova), precum si in comuna, oamenii au putut gusta painea mintita, raci umpluti, salata de vinete cu putin usturoi si telina, muraturi, turta coapta, gogosi si multe alte bucate alese, pregatite cu suflet si pricepere de gospodine din Barca.

Alte importante momente „Dolju-n bucate” s-au organizat in colaborare cu localitatile Pielesti, Calafat, Bailesti, Urzicuta, Ghidici, Maglavit, Desa, Giurgita, Izvoare, precum si cu Asociatia Vlahilor din Bulgaria.

Multumim pentru afis Iulia Tritoiu, de la Facultatea de Inginerie Electrica, si pentru implicare voluntara, cu bucurie, Irina Matei, Raluca Stamatescu, Suican Camelia Mirela, Corina Matei, Banica Maria Camelia!